• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Značilnosti plute

Lubje drevesa plutovca ima edinstveno satasto strukturo sestavljeno iz drobnih celic. Vsaka celica ima obliko 14-stranskega poliedra, notranjost celice pa je napolnjena s zmesjo plinov podobnih zraku. Lastnosti plute izhajajo iz strukture in kemijske sestave izredno močne, prožne membrane celic, ki so vodoodporne in nepredušne.
Ker je približno 89% tkiva skorje sestavljena iz plinastih snovi, je gostota plute izjemno nizka.

Edinstvene in dragocene lastnosti plute vključujejo:

  1. Lahkost:

Pluta je lahka in plava na vodi. Več tisoč let je bila ta ena najbolj očitnih in cenjenih značilnosti. Že od nekdaj, so pluto uporabljali v ribiški opremi.

  1. Elastičnost in prožnost:

Celične membrane so zelo prožne, zaradi česar je pluta lahko stisljiva in elastična. To pomeni, da se vrne v prvotno obliko in volumen, po sprostitvi pritiska. Zaradi te značilnosti je postala pluta nepogrešljiv material za izdelavo zamaškov.

  1. Nepropustnost:

Prisotnost suberina (kompleksna mešanica maščobnih kislin in težkih organskih alkoholov) postane pluta nepropustna, tako za tekočine in pline. Rezultat tega je da ne gnije, zaradi česar je eden najboljših tesnil na voljo.

  1. Izolacija in slaba gorljivost:

Vrednost pluti daje tudi nizka prevodnost toplote, zvoka in vibracij. To ji omogočajo plinasti elementi zaprti v majhnih, nepropustnih oddelkih, ki so med seboj ločeni z vodoodpornim materialom. To prinaša pluti najboljšo izolacijsko sposobnost, tako toplotno kot zvočno.

Pluta je naravni zaviralec gorljivosti: ne širi ognja, ter ne izloča strupenih plinov pri izgorevanju.

  1. Odpornost na obrabo:

Pluta je izredno odporna na obrabo in ima visok koeficient trenja. Zahvaljujoč svoji satasti strukturi je bolj odporna na udarce in trenja od drugih trših površin.

  1. Alergenske lastnosti:

Ker pluta ne vpija prahu, ščiti pred alergijami in ne predstavlja tveganja za bolnike z astmo.